Zafiyet analizi, kuruluşların varlıkları belirlemesine, tehditleri önlemesine ve uyumluluk gerekliliklerini yerine getirmesine yardımcı olan kritik bir güvenlik operasyonları etkinliği olmaya devam ediyor.
Günümüzün iş ortamında, sağlam bir siber savunma esastır; çünkü her gün yeni bir saldırı haberleri okuduğumuz bu dönemde, yalnızca sağlam bir savunma oluşturacak kaynaklara sahip olmayan küçük işletmeler değil, aynı zamanda siber güvenlik protokollerinde bir güvenlik açığı olan devasa kuruluşlar da kurbanlar arasında yer alıyor. Bu saldırılar milyonlarca insanı etkilemekle kalmıyor, milyonlarca dolara mal olarak şirketin itibarı üzerinde de baskı yaratıyor. Talihsiz gerçek ise şu ki; siber saldırılar her geçen gün daha sık ve daha karmaşık hale geliyor. Zafiyet analizi bu noktada, olası saldırıları önleyerek iş sürekliliğinin devamını sağlıyor ve maddi/manevi kayıpların önüne geçiyor.
Neden zafiyet analizi yapmalısınız?
Bir zafiyet analizinin amacı, şirketinizin siber savunmasını tehlikeye atabilecek herhangi bir kusuru keşfetmek, bunları belgelemek, kuruluşa bildirmek ve nasıl çözüleceğine ilişkin ayrıntıları sağlamaktır. Bunu yapmak, BT uzmanlarının sorunları daha fazla ilerlemeden ve şirketin siber varlıklarının bütünlüğüne zarar vermeden önce ele almak için çalışmasına olanak tanır. Zafiyet analizleri, bir siber güvenlik savunma stratejisi için ideal bir başlangıçtır ancak diğer araçlarla birlikte kullanıldığı takdirde yararlıdır.
Zafiyet analizi ne tür bilgileri ortaya çıkarır?
Mevcut BT sistemlerindeki yanlış yapılandırmaların dışında bir zafiyet analizi, aşağıdakiler gibi yazılım ve donanımla ilgili sorunları da ortaya çıkarır:
- Belirli cihazlarda varsayılan şifreler
- Gereksiz hizmetleri çalıştıran cihazlar
- Bilinmeyen güvenlik açıkları içeren web hizmetleri
- Bazı cihazlarda çalışan gereksiz hizmetler
- Eşler arası çeşitliliktekiler gibi zararlı uygulamalar
- Üçüncü taraf uygulamaları
Etkili bir zafiyet analizinin 8 adımı
- İş sürecini tanımlayın ve anlayın. Uyumluluk, müşteri gizliliği ve rekabetçi konumunuzla ilgili en kritik ve hassas süreçlere odaklanın. Bu alıştırma ise BT ile çeşitli iş birimlerindeki temsilciler, finansal liderlik ve hukuk birimi arasında iş birliğine dayalı bir çaba gerektirir.
- İş süreçlerini destekleyen uygulamaları ve verileri belirleyin. Her süreci görev kritikliği ve duyarlılığı açısından sıralayın, ardından bu süreçlerin bağlı olduğu uygulamaları ve verileri öne çıkarın.
- Gizli veri kaynaklarını ortaya çıkarın. Mobil cihazları ve hatta masaüstü bilgisayarları hesaba katmayı unutmayın çünkü bu cihazlar büyük olasılıkla kuruluşunuzun en yeni ve en hassas verilerini içerecektir. Kurumsal uygulamalara ve verilere erişmek ve bunları paylaşmak için bu cihazları kimlerin kullandığını belirleyin. Verilerin aralarında nasıl aktığını anlayın.
- Uygulamaların ve verilerin temelinde hangi donanım bulunur? Hangi sunucuların görev açısından kritik uygulamaları çalıştırdığını belirlemek için altyapı katmanlarında çalışın. Bu uygulamalar tarafından kullanılan hassas verileri barındıran veri depolama cihazlarını tanımlayın.
- Donanımı birbirine bağlayan ağ altyapısının haritasını çıkarın. Donanımınızın hızlı ve güvenli performans üretmek için kullandığı yönlendiricileri ve ağ cihazlarını anlayın.
- Halihazırda herhangi bir kontrol var mı? Eğer öyleyse, bunlar nelerdir? Mevcut kontroller ilkeleri, güvenlik duvarlarını, izinsiz giriş algılamayı ve sanal özel ağları içerebilir. Bu kontrollerin yeteneklerini ve doğrudan ele aldıkları güvenlik açıklarını anlamanız önemlidir.
- Bir güvenlik açığı taraması çalıştırın. Ekibiniz artık uygulama ve veri akışlarını, ağ altyapısını ve korumayı anladığı ve haritasını çıkardığına göre, herhangi bir zafiyet analizi çalıştırma zamanının gelip gelmediğini belirleyin.
- Bir tarama, değişen önem düzeylerine sahip bir dizi güvenlik açığı üretebilir. Testin sonuçları objektif ölçümlere dayandığından, kuruluşun iş ve altyapı riskini belirlemelisiniz. İş riski ve güvenlik açıklarıyla ilgili yararlı ve eyleme geçirilebilir verileri çıkarmak karmaşık bir görev olabilir.
Siber güvenlik çalışmalarının çok önemli bir parçasını oluşturan zafiyet analizi, bir ihlal ihtimalinin tespiti için yapılan faaliyetler gerektiğinde değil, iş süreçlerinin bir gerekliliği olarak düzenli olarak yapılmalıdır. NSC Bilişim olarak, dünya standartları ve regülasyon uyumlulukları kapsamında zafiyet analiz çalışmaları gerçekleştiriyor, sunulan hizmet kapsamında sistemler veya uygulamalar üzerindeki güncel zafiyetleri araştırıyor, sızma testleri öncesinde bir ön bilgilendirme sağlıyor ve raporluyoruz. Siz de kurumunuzda zafiyet analizi testleri yapmak istiyorsanız 7/24 hizmet veren SecureSpace Güvenlik Operasyon Merkezi ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.